Uskoisitko?

Uskotko omia ajatuksiasi?

Uskomukset muokkaavat ja luovat kokemuksiamme todellisuudestamme. Ajatukset ja mielipiteet voivat usein perustua uskomuksiin, jotka voivat olla peräisin monista eri lähteistä, kuten vanhemmilta, koulusta, kokemuksista, kulttuurista, uskonnosta jne. Jokainen ihminen luo oman todellisuutensa mielensisäisten uskomusten, prosessien, havaintojensa ja tulkintojensa kautta. Joskus omat uskomukset voivat olla rajoittavia ja estävät meitä saavuttamasta täyttä potentiaaliamme. Näissä tapauksissa on tärkeää kyseenalaistaa ja haastaa niitä, sekä harkita uusia näkökulmia.

Mistä tiedät, että sinulla on rajoittavia uskomuksia?

 • Huomaat toistuvasti vältteleväsi tietyntyyppisiä tilanteita tai tavoitteita, saattaa olla, että sisäiset uskomuksesi estävät sinua etenemästä.
 • Huomaat toistuvasti puhuvasi itsellesi negatiivisesti tai epäilet omia kykyjäsi.
 • Sinulla on tapana sanoa asioita kuten: ”en koskaan pysty siihen, olen aina ollut tällainen tai epäonnistun kuitenkin tai epäonnistun aina”.
 • Välttelet uusia tilanteita tai haasteita, koska uskot, ettet pysty selviytymään niistä.
 • Tunnet kateutta tai epäoikeudenmukaisuutta muiden menestyksen edessä.

Miten muuttaa rajoittavia uskomuksia?

Tunnistaminen, että sinulla on rajoittavia uskomuksia on ensimmäinen askel kohti niiden muuttamista. Seuraavaksi voit tutkia, mistä nämä uskomukset ovat peräisin ja miten voit alkaa kyseenalaistamaan niitä ja korvata ne rakentavammilla ja myönteisemmillä uskomuksilla. Omat uskomukset voivat olla syvästi juurtuneita ja niiden haastaminen voi olla prosessi, joka vaatii aikaa, tietoisuutta ja avoimuutta.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä ajattelet ja miten se vaikuttaa tunteisiisi ja toimintaasi. Kyseenalaista omat uskomuksesi ja harkitse niiden perusteluja. Pohdi, miksi uskot tietyntyyppisiin asioihin ja tutki, onko niillä vahvaa pohjaa. Voimme vapauttaa itsemme rajoittavista uskomuksistamme tunnistamalla ne ja kyseenalaistamalla niiden totuus. Ovatko omaksumasi uskomukset sinun vai kenties perintönä saatua, kuten vanhemmilta, koulusta, ystäviltä tai yhteiskunnalta. Uskomusjärjestelmämme vahvistavat itseään tunteilla, käyttäytymisellä ja toiminnalla saaden ne näyttämään factoilta.

Miksi rajoittava uskomus on joskus haasteellista muuttaa?

Mikäli rajoittavista uskomuksesta irtipäästäminen on hankalaa se saattaa vihjata, että sinulla on edelleen jokin muu uskomus, joka saa sen (rajoittavan uskomuksen) näyttämään järkevältä. Ainoa syy pitää kiinni siitä on se, että uskot toisen vaihtoehdon olevan huonompi ja että irtipäästämisen seurauksensa tapahtuisi jotain pahempaa.

Rajoittavien uskomusten muuttaminen on prosessi, joka saattaa viedä aikaa. Tässä prosessissa voi olla hyödyllistä työskennellä ammattilaisen, kuten valmentajan tai terapeutin kanssa. Ammattilaisen avulla uskomusten muuttaminen on tehokasta ja motivoivaa, sillä saat henkilökohtaista tukea ja ohjausta koko prosessin ajan.

Uskomusten muuttamisen hyödyt ammattilaisen avulla:

 • auttaa sinua tutkimaan ja ymmärtämään omia uskomuksiasi syvemmin.
 • auttaa sinua tunnistamaan mistä uskomuksesi ovat peräisin ja miten ne vaikuttavat elämääsi.
 • auttaa sinua kyseenalaistamaan ja haastamaan vanhoja uskomuksiasi, jotka eivät enää palvele sinua tai rajoittavat sinua.
 • auttaa sinua löytämään uusia ja rakentavampia uskomuksia tilalle.
 • auttaa sinua asettamaan tavoitteita, jotka ovat linjassa uusien uskomustesi kanssa.
 • auttaa sinua luomaan toimintasuunnitelman ja tukee sinua matkalla kohti tavoitteitasi.
 • auttaa sinua tunnistamaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiasi ja resurssejasi uskomusten muuttamisessa.
 • tarjoaa sinulle tukea ja kannustusta prosessin aikana.
 • seuraa edistymistäsi ja auttaa sinua arvioimaan, miten uudet uskomukset vaikuttavat elämääsi.

Muuta uskomuksesi ja muuta elämäsi

Ajan valmennukseen voit varata kotisivujeni kautta www.tmisusanna.fi

Valmennus voidaan toteuttaa lähitapaamisena tai etänä

Toimipisteeseeni Helsingin Maunulassa sijaitsee lyhyen matkan ja hyvien kulkuyhteyksien päässä alueilta: Paloheinä, Torpparinmäki, Länsi-Pakila, Itä-Pakila, Oulunkylä, Patola, Postipuisto, Käpylä, Pohjois-Haaga ja Kannelmäki. Toki olet tervetullut kauempaakin.